nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

 Hobbi - Akvárium                                                                                       Frissítve: 2006.01.25

Barátaim oldalai

Akvárium
Avagy a meditáció egy formája

Bevezető egy készülő íráshoz


Jegyzetek

Tovább készül az anyag az akvarisztikai oldalhoz, úgy néz ki, hogy az eddig elkészült részeket nemsokára fölteszem úgy ahogy van. Főleg szűrés témában lesz hasznosítható. Eredetileg könyvnek szántam, de elveszett a 2004 decemberi mentésem. Akkor újrakezdtem, de már nem volt kedvem a régi tematikát töviről hegyire végigzongorázni, és a lendületem is jócskán alábbhagyott sajnos. :(  Az anyag webes formára való átszerkesztése folyamatban van.

A bemutatott akváriumon felül van még néhány másik, amelyeket különböző célokra használok, úgy mint ivadéknevelés, gyógyítás, karantén, stb. Ez egy afrikai sügeres akvárium. Mérete 160x60x60 cm, panorámás, 540 literes. A víz benne rendkívül kemény, a kövek a Bükk hegységből az Adria és az Égei-tenger partjáról származnak, mind mészkő. Ezt persze csak a sügerek bírják, az ő élőhelyükön ugyanis ez a normális állapot. Csak élő növényeket tartok. Rendszeresen tápozom a növényeket kifejezetten erre a célra készült akváriumi táppal. (Nincs benne nitrát és foszfát)

Az akvárium szűrését jelenleg egy 2213-as és egy 2217-es Eheim külső, valamint egy Hydor R20-as belső szűrő biztosítja. Tervbe van véve egy nagy méretű külső szűrő megépítése, ha ez elkészül, akkor minden technika a medencén kívül lesz elhelyezve.

A medencét felülről 4 db Arkadia fénycső világítja meg. Két Original Tropical és két Fresh Water cső. Az előbbiek a vörös tartományban kiemelten sugárzó, az utóbbiak pedig 10.000 K körüli, fehéren sugárzó csövek. Átlagban 6 órát ég a neon, a többi fény az ablakon felől jut be a medencébe.

Heti vízcsere 15-20% vagy 2 heti 30-50% az aktuális halmennyiségtől függően.
A biológiai nitrát- és foszfátmentesítést bár több módszer is adott, (sokáig kísérleteztem velük), még nem oldottam meg, mert az akvárium jelenlegi elhelyezése nem teszi ezt lehetővé. Ha ez egyszer összejön, akkor a vízcseréket a minimálisra fogom mérsékelni a halak egészsége érdekében. Bár még így sem hallottam őket panaszkodni. :) Gyógyszereket, vegyszereket a nagy akváriumban sosem használok. Az aljzat apró szemű öntödei kvarchomok, benne Maláji tornyoscsigák lelkes csapatai végzik áldásos tevékenységüket.

Látogatásra érdemes magyar webhelyek akvarisztikai témában: (kialakítás alatt)

Aquad honlapja
Akvarista.hu (Mindenki itt nyüzsög, akinek akváriuma és internete van :)
Cichlids.hu (Aki sügerezik, vagy sügerezni szeretne, annak fontos hely)


                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.