nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

Koleszterin - A nagy hazugság                                                                                                                 2005.10.04

Barátaim oldalai


Koleszterin - A nagy hazugságKiegészítés az alábbi írásomhoz 2014 febriár 18-án

Az alábbi cikk megírása óta eltelt több mint 8 év alatt sok víz folyt le a Dunán, s talán e sorok írójának is köszönhetően hazánkban Európában harmadikként betiltották a magas transzzsír tartalmú élelmiszerek gyártását és forgalmazását.  A margaringyártók némelyike pl. eleve elébe ment a törvény hatályba lépésének, de a többiek is megértették a probléma súlyosságát.  Az új törvény hatalmas  előrelépésnek számít, mindazonáltal figyeljünk arra, hogy transzzsírból még a kevés is rossz! Jelenleg ugyanis csak egy tömegre vonatkozó határértéket állapítottak meg, azaz teljesen nem tűnt el a transzzsír a kereskedelmben kapható élelmiszerekből. 

Jó tudni még azt is, hogy  a nagyüzemi, intenzív módon előállított nyers tej is tartalmaz transzzsírt, nem is keveset, vélhetően a tehenek nem természetes táplálása miatt.  A teljes zsírtartalmához képest a tej  átlagosan 3.67 %-ban tartalmaz jelenleg transzzsírsavat, amivel eleve túllépi az új törvény adta kereteket.

Bővebben a transzzsírsavakat szabályozó új törvényről itt olvashatsz.Orvosnál

- És hogy áll a koleszterinje, Józsi bácsi?
- Az, mint a cövek angyalom, mint a cövek!

"Az igazán jó vicc az, amin először önfeledten kacagunk, majd a következő pillanatokban elgondolkodunk rajta és magunkévá tesszük a benne foglalt bölcsességet."

(Nibiru: A létezés alapkérdései )

A rémült nyugat

A nyolcvanas évek elején még javában ette mindenki ami jólesett, amikor 1984 március 26-án a TIME magazin a címlapján hozott, és tényként tálalt egy tudományosan meg sem vizsgált vélekedést, miszerint a magas koleszterinszintért elsősorban a tojás és a zsírban dús táplálkozás a felelősek.  A cikk lavinát indított el, és szakmai körökben is hamarosan elterjedt ez a tévhit, amit pedig egyetlen független felmérés, vagy kutatás nem igazolt azóta sem.

A koleszterinnel megrémisztett amerikaiak, és a többi, hozzájuk hasonlóan becsapott népek azóta is abban a tudatban élnek, hogy a zsír és a tojás káros az egészségre, a testükben lévő koleszterin pedig mint valami Damoklesz kardja lebeg a fejük fölött. Ennek megfelelően a világon  ma hatalmas mennyiségben gyártják a koleszterin- és zsírszegény ételeket, (miközben ugyanazon gyártók egyre több cukrot tettek a termékeikbe) a koleszterincsökkentő gyógyszerek előállítása pedig dollármilliárdos üzlet a gyógyszeriparnak.
 
A 20. század eleje óta gyártott margarinról ekkor terjesztették el, hogy az a mi megmentőnk. Még ma is szívbarát margarinról beszélnek, pedig már több éve ismert a margarinban lévő transzzsírsavak igen káros hatása!

[Kiegészítés 2013.09.10-én : az újabban forgalomban lévő margarinok egy része már nem tartalmaz vegyi úton keményített (hidrogénezett) növényi olajokat, így a transzzsírsav tartalmuk is elenyésző. Ettől még nem lett egészséges a fogyasztása, csak már nem egészségtelen, míg a vaj ezzel szemben tele van az egészséget védő hatású anyagokkal.]

Én valahogy sosem voltam oda a margarinért. Anyám használta ugyan a süteményeiben, de nekem eszembe sem jutott kenyérre kenni, csak igen elvétve, ha nem volt vaj a közelben, akkor is némi undorral.  Később hiába hallottam az agymosást arról, hogy a margarin milyen egészséges, engem ez nem hatott meg,  de alaptermészetemből adódóan sem voltam hajlamos felülni a különböző kampányoknak. Több mint tíz évvel később hallottam, hogy az egerek nem is eszik meg a margarint, mert érzik, hogy az nem élelmiszer! És valóban.  A szervezetünk úgy-ahogy megküzd vele, de a benne lévő  transzzsírsavak miatt kifejezetten káros az egészségre a margarin! Nem csak növeli az LDL koleszterin szinjét, de csökkenti is a szervezetben lévő HDL "jó koleszterin" szintjét is, azaz pont az ellenkezőjét műveli, mint amit mondanak róla.  Nem hogy nem védi meg a szívünket a margarin, de éppen ellenkezőleg: az érelmeszedés egyik, ha nem a legfőbb okozói a transzzsírok.  Ez úgy történik, hogy a transzzsírok által károsított érfalat begyógyítandó érkezik a koleszterin, mely a terület begyógyulása után felszívódik, ám mindeközben az erek falában hagy egy kevés kalciumot. Ez okozza idővel az erek és más, gyulladáson átesett lágyszöveti területek meszesedését.  Az érelmeszesedésból adódó komoly szív- és érrendszeri kockázat  mellett a transzzsírok fogyasztása növeli a rák, pl. az emlő- és prosztatarák kockázatát, valamint bizonyítottan meddőséget is okoz, de kóros elhízás és cukorbetegség kiváltója is lehet.

Szóval nesze neked margarin! Mindezek ellenére még mindig mindenhonnan a koleszterinhalandzsát és a margarinkampányt  halljuk. Az úgynevezett orvosszakértők a zsírmentes táplálkozást népszerűsítik teljesen értelmetlenül, miközben arról nem beszélnek, hogy az élelmiszeripar által felhasznált zsír java transzzsír, ugyanekkor szintén jót hallgatnak az esszenciális zsírsavakról, melyekből viszont egy gramm sincs az élelmiszeripari termékekben.

Még két anyag a transzzsírsavakról:

Nyílt támadás a transzzsírsavak_ellen
(sg.hu 2006.06.14)
Gyakori kérdések a transzzsírsavakról (OÉTI)

De hogy is van ez a koleszterinnel? 

Számtalan tudományos munkából, többek között dr. Uffe Ravnskov: Koleszterinmítoszokc. mindenre kiterjedő, nagy mintákon végzett vizsgálatokon alapuló  munkájából tudhatjuk, hogy a koleszterinszint nem oka, se nem befolyásolója azoknak a betegségeknek, melyeket neki tulajdonítanak. Sőt, épp az ellenkezője az igaz! Kiderült egyrészt, hogy a koleszterinszegény diéta szinte egyáltalán nincs hatással a szérum-koleszterin szintre. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy akinek magasabb a szérum-koleszterinje, nehezebben betegszik meg egy sor betegségben. Ezért pl. a sztatinokat (koleszterinszint csökkentőket) szedőknek dupla akkora az esélye, hogy szívinfarktust kapjanak, mint azoknak akik tartósan magas koleszterinszinttel élnek. És minderre még rátesz egy lapáttal a margarin.

Az igazság az, hogy a  koleszterin nem valami káros dolog a szervezetben, hanem annak egészséges működéséhez szükséges nélkülözhetetlen anyag. Koleszterin nélkül nincs élet! Először is tisztázzuk: nincs olyan, hogy "rossz" koleszterin. Onnan lehet tudni, hogy  nem a koleszterin, hanem a gondolkodásunk a rossz, hogy az emberi és állati szervezetek egyikében sincs olyan enzim, ami az LDL (az ún. "rossz" koleszterin) lebontására képes lenne. A szervezet vigyáz a koleszterinre, mert jól tudja, hogy szüksége van rá.  Koleszterinből van az idegsejteket óvó myelinburok, és a sejtek közötti minőségi összeköttetést biztosító gliaszövet is, ami az agysejtek pontos kommunikációjához nélkülözhetetlen. Hiányában többet hibázik az agy, romlik a memória, a reakcióidő, a figyelem. A koleszterin a zsíranyagcserében is nagyon fontos szerepet játszik, belőle készülnek ugyanis az epesavak is, melyek a zsírok lebontásához szükségesek. A koleszterin felelős még többek között a sejtek membránjainak rugalmasságáért, de belőle készül számos hormon prekurzora (előanyaga) is, melyekből aztán többek között mellékvesekéreg hormonok és nemi hormonok lesznek.

Bár igaz, hogy a kiugróan magas LDL, VLDL szint, alacsony HDL ("jó" koleszterin) mellett jelezhet bizonyos egészségtelen folyamatokat a szervezetben, a magas LDL szint önmagában nem jelent semmit sem, ha a HDL is arányosan követi. Az is tévhit, mint azt már írtam előbb, hogy a koleszterinben szegény diéta csökkenti a koleszterinszintet. Sőt! Az esetek egy részében az exogén (táplálkozásból származó) koleszterinbevitel csökkentése, a szérum- (vérben megjelenő) koleszterin szintet éppenhogy megnöveli! Egyébként a publikált adatokkal (8-20%) szemben átlagosan nagyjából 5%-nyit csökken a koleszterinszint a vérben, ha koleszterinmentes diétára kárhoztatjuk magunkat. Ez az 5% ide vagy oda pedig igen csekély, azaz gyakorlatilag elhanyagolható.

A teljes képhez hozzá kell tenni, hogy a jól működő szervezet a maga módján kezeli az LDL és VLDL "problémát". Azoknak a HDL-hez képest túlzott megjelenése viszont csak arra utal, hogy a szervezetünknek valamiért túl nagy mennyiségű koleszterinre van szüksége és a nagy rohamban több képződik belőlük a májban az ideálisnál. a másik, hogy ezt a szervezet nem képes a maga mechanizmusait felhasználva "jó koleszterinné" alakítani. Erről majd még bővebben.

Bár különösebben nem izgattam magam miatta, de egy időben én is elhittem a koleszterin-mesét. Csak akkor kezdtem bele egy kis nyomozásba amikor idősödő szüleim vérképét megfigyeltem. Apámnak, aki hatalmas zsíros húsokat eszik előszeretettel (a rántott húst is csak tarjából hajlandó megenni) és aki szerint a zöldség a nyulaknak való, alacsonyabb a koleszterinszintje mint az enyém, és ezen sorok írásakor 77 éves kora ellenére olyan rugalmasak az erei mint egy tinédzsernek. Anyámnak ellenben, aki amúgy karcsú volt világéletében, és aki a levesből is főleg a zöldséget eszi ki, kiemelkedően magas a koleszterinje. Ha másból nem, ebből nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a koleszterin-rémképpel, meg az állandóan hirdetett koleszterinszegény táplálkozással valami nagyon nincs rendjén. Mivel a környezetemben körbekérdezve is szinte szóról szóra hasonló esetekről értesültem, elkezdtem foglalkozni a témával, és hamar meg is találtam a választ a kérdéseimre. A legfontosabb, hogy  - amint már írtam - a táplálkozás elhanyagolható mértékben befolyásolja csak a vérben lévő koleszterin mennyiségét, utóbbit ugyanis a máj szabályozza.  A táplálékkal elfogyasztott koleszterinből közvetlenül egy gramm se kerül be a véráramba, ellenben a máj 3-4-szer annyi koleszterint termel magától, mint amennyit megeszünk.  A máj akkor emeli föl a szérum-koleszterin szintet, ha valami ellen védekeznie kell a szervezetnek. Egy általánosan magas gyulladásszint  (pl. enyhe, egyéb tüneteket nem produkáló autoimmun reakció miatt) automatikusan magával hozhatja a magas koleszterin szintet.  Az orvosok viszont keveset tudnak arról mi is történik a szervezetben, nekik ki van adva, hogy írják fel a tablettát a magas koleszterin szint ellen.
A koleszterinszint-csökkentés a nyugati orvoslás sajnálatos hozzáállásából adódik; nem a betegséget, hanem a tüneteket kezeli.

A hibás koleszterin-agyagcsere hosszú idő után valóban plakkosodáshoz, majd később érelmeszesedéshez vezethet , de mivel ez a jelenség már valami okán jelentkezik, nem a koleszterinszintet kéne csökkenteni, hanem a kiváltó okot megszüntetni.  Igen ám, csak abban nincs üzlet. 

Napjainkban az orvosok szinte biztos, hogy koleszterinszint-csökkentő pirulákat fognak felírni annak, akinek magas az LDL szintje. Ez hatalmas üzlet a gyógyszergyártóknak, a pirula szedése viszont komplexen károsítja a szervezetet. Ezek a szerek (sztatinok) ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem a "rossz" (azaz a szervezet számára közvetlenül nem felhasználható) koleszterintet csökkentik, hanem általában véve a koleszterinszintézist akadályozzák, azaz a szedésükkel a szervezet normális működésébe avatkozunk bele. Az aránytalanul magas LDL, VLDL szint annyit jelez, hogy felborult a koleszterin-anyagcsere. A koleszterinszintézis akadályozásával - logikusan - csökkenthető ugyan az LDL és VLDL szint, de ezzel ugyanakkor a HDL, azaz a "jó" koleszterin szintje is csökken. A sztatinokkal tehát megakadályozzuk, hogy a szervezet ellássa magát az abban az időben számára nélkülözhetetlen koleszterinnel. A koleszterinszintézis akadályozása miatt fellépő koleszterinhiányos állapot miatt fogamzási problémák, butulás, libidó csökkenés, emésztési zavarok a leggyakoribbak, de akár a szervezet védekező, önfenntartó képességének teljes összeomlása  is előfordulhat.

A nyugati orvoslás tünetkezelő jellege miatt fordulhat elő, hogy mostanában azt az abszurdumot hirdetik, miszerint a tesztoszteron javítja a memóriát. Ezt abból szűrték le, hogy akinek mesterségesen leállították a tesztoszteron termelését, az kisebb agyi teljesítményre volt képes. Holott mindössze arról van szó véleményem szerint, hogy valamivel (feltehetőleg sztatinokkal) gátolták, vagy leállították a szervezetben zajló normális koleszterin-szintézist, hogy ne termelődhessen a tesztoszteron DHEA nevű prekurzora. Ez viszont azt eredményezte, hogy nem lehetett jelen elegendő mennyiségben az agyi neuronok (idegsejtek) tökéletes kapcsolódását biztosító koleszterin sem, ami - teljesen természetes módon - a memória romlásában mutatkozott meg.
Az öregedéssel kapcsolatos memóriaproblémák többsége (és itt természetesen nem az Alzheimer tüneteire gondolok) sem a hormonszint csökkenése miatt áll elő közvetlenül, hanem a beszűkült erek kisebb oxigénszállítási képessége, vagy éppenséggel a vészesen alacsony szérum-HDL szint miatt, amikor is nem jut elég közvetlenül felhasználható koleszterin az agyba, ezért nincs megfelelő kapcsolódás a neuronok között.

Érdekes, hogy a koleszterin-anyagcsere felborulása afféle civilizációs betegségként értékelhető. A szervezet védekezik valami ellen, ami gyakran az állandó stressz, de lehet a szennyezett levegő, a táplálkozás során bevitt ártalmas anyagok (tartósítószerek, élelmiszer adalékok, színezékek, stb.) valamint az egyéb környezeti ártalmak, mint pl. a háztartásban használt vegyianyagok gőzének belélegzése, vagy bőrön keresztül történt felszívódása, és a munkánk, vagy az életünk során történt észrevétlen, de hosszú távú mérgezések is. Ide számít még a gyorsan felszívódó szénhidrátok (cukor, gabonafélék, keményítő tartalmú élelmiszerek) túlzott fogyasztása is, a rejtett gluténérzékenység, stb.

Mivel a stressz önmagában védekezésre kényszeríti a szervezetet, ezért minden olyan dolog, ami stresszel jár, okozhat magas koleszterinszintet. A városi zajtól kezdve a munkahelyi hajszoltságig bezárólag. Ez logikus, hiszen a szervezet ilyenkor főleg az adrenalin és kortizon termelésre koncentrál elsősorban. Ez viszont hosszabb távon visszaüt, mert amíg a szervezet a stresszhormonok termelésére rendezkedik be, hogy megvédje magát, elhanyagolja az egészséghez, és a termékenységhez nélkülözhetetlen nemi hormonok készítését. Mindenki ismer olyan nőket, akik a munkehelyükön, vagy a magánéletükben  elszenvedett stressz miatt képtelenek megfoganni. A férfiak esetében a stressz kevésbé látványos, de ugyanolyan káros. Egy dolog biztos; az öröklődésen kívül elsősorban az életmód és táplálkozás függvénye, hogy valakinek magas-e a koleszterinje, vagy sem. Azonban nem a zsíros húsok, a vaj vagy a tojás jelenti a problémát, mint azt elhitetni igyekeznek. (Én pl. kísérletképpen leálltam a gabonafélék és a keményítő tartalmú ételek  fogyasztásával, valamint minimalizáltam a cukor bevitelét.  Fél év múlva a vérnyomásom csökkent, a "genetikailag magas" koleszterinem közel a normális szintre zuhant vissza, és még az allergiáim nagy része is elmúlt, vagy legalábbis jelentős mértékben enyhült. )

A szervezetünkben kifejtett hatásukat tekintve a nemi hormonok testünk legfontosabb öregedést gátló és egészségvédő anyagai.  A tesztoszteron, az ösztrogén és számos egyéb hormon prekurzora (előanyaga) viszont egy a főleg a mellékvese kéreg által termelt dehidroepiandroszteron (DHEA) nevű anyahormon, ami úgyszintén koleszterinből készül.  Ha akadályozzuk a koleszterinszintézist, lecsökken a DHEA szint, és vele együtt a nemi hormonok szintje.  Ezért ha pl. egy ereje teljében lévő férfi vagy nő az orvosa tanácsára elkezd koleszterinszint csökkentőt szedni, nem elég, hogy a libidója csökken, de hamarosan számítania kell a szervezet leépülésére és az idős emberek különböző betegségeire is. Csontritkulás, izületi bántalmak, bőrelvékonyodás és foltosodás, fokozott ráncosodás, haj és körömproblémák, stb.  Erre újabban azt találták ki, hogy akkor pótolják a nemi hormonokat.  Persze újabb pirulával.  Nem véletlen, hogy a DHEA fogyasztása kezd úgymond divatba jönni mostanság az USA-ban az idősebbek körében, de egyelőre nem ajánlom a szert,  mert véleményem szerint csak komoly orvosi vizsgálat után lenne szabad szedni. Egyszer talán majd erről is írok. Azokra meg úgysincs akkora hatással, akik sztatinokat szednek.

A koleszterinszintcsökkentők története

A sok pénzért kifejlesztett gyógyszert mindenáron el kell adni.  Akkor is, ha haszontalan, de még akkor is, ha ártalmas. Részlet Szendi Gábor: Kockázatok és mellékhatások - A gyógyszer nagy üzlet, de néha halálos c. a BOSS magazinban 2005 júliusában megjelent írásából:

"Agyonkutatott téma, hogy a vér magas koleszterinszintje fokozza a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Elég, ha azt mondjuk: infarktus, trombózis, agyembólia. Ezzel jól lehet riogatni az embereket, hisz majdnem mindenki élni akar. 2004-ben abból támadt némi kis botrány, hogy függetlennek vélt szakértői bizottság leszállította a normálisnak tekintett koleszterinszinthatárt, aminek következtében egyből további hétmillió amerikainak kellett volna szednie élethossziglan valamely sztatint, vagyis a modern koleszterinszint-csökkentők családjának egyik tagját. Csakhogy hamarosan kiderült, hogy a kilenctagú bizottság nyolc tagja olyan gyógyszercégek felé elkötelezett anyagilag, akik sztatinokat gyártanak. Miközben a szakértők szó szerint fél Amerikát sztatinokkal etetnék, valójában csak minden ötszázadik embernek van genetikai okokból magas koleszterinszintje, a többi normális étkezéssel és némi sporttal normál szintre tudná letornázni koleszterinszintjét.  A ma sztatinokat szedőknek mindössze 1%-a az, aki genetikai hiba miatt rászorul a gyógyszeres kezelésre.  A többit meggyőzték arról, hogy jó neki, ha szedi.  Azt elfelejtették megmondani neki, mit nyer ezzel és milyen áron.
   
Az első sokkot a Baycol nevű koleszterinszint-csökkentő 2001-es visszahívása okozta. Ezt 1998-ban vezették be a piacra, és 2000-ben ismerték fel az első halálesetet a szer szedése következtében. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy ez az eset volt az első, hanem ez volt az első gyógyszernek tulajdonított halál. 2001 augusztusáig, mire a Bayer visszahívta szert, hivatalosan 31-en haltak meg a szer hatására, a cég viszont minden hónap halogatással további hetven millió dollárt nyert az üzleten. A "ritka mellékhatás" az volt, hogy a gyógyszer egyeseknél izomsejtszétesést, izomgyulladást és következményes veseproblémákat okozott. A valódi halálesetek számát nem ismerjük, van aki 200-ra becsüli, de gondolni kell a rengeteg májkárosodásból fakadó későbbi problémákra és halálra is. A sztatinok kapcsán ma úgy becsülik, hogy minden századik embernek májproblémái lesznek, minden ezredik ember van kitéve ennek a "ritka" mellékhatásnak, és minden milliomodik hal bele. Mivel nem tudni ki az "ezredik" és ki a "milliomodik", így a sztatinok szedése egyfajta orosz ruletthez hasonlít.

A sztatinokat 1987-ben fedezték fel, e mellékhatások azóta ismertek, s a visszavont Baycolon túl a mai modern koleszterinszint-csökkentők jórészt a sztatincsoportba tartoznak: vagyis ugyanazok a veszélyek velük kapcsolatban is fennállnak. De amíg nincs botrány, addig nincs visszavonás. 2002-ben e gyógyszercsoport 14 milliárd dollár forgalmat jelentett a világon.

A gyógyszercégek reklámjai az orvosok közvetítésével szinte már életmentő gyógyszereknek állítják be a sztatinokat. Az emberek fejében ugyanis a koleszterinszint csökkentés azonos a koszorúér elmeszesedés és az infarktus kivédésével. Ez azonban messze nincs így. Pl. az American Journal of Cardiology 2003 augusztusi számában megjelent vizsgálat kimutatta, hogy a koleszterinszint gyógyszeres csökkentése egyáltalán nem csökkentette az érfalakon képződő plakkok arányát. Egy ugyanitt megjelent 2004-es vizsgálat szintén úgy találta, hogy a szív koronáriákban képződő plakkok arányát nem befolyásolták a sztatinok. Az International Journal of Cardiology 2003-as tanulmánya gyakorlatilag nem talált kapcsolatot a koleszterinszint és a plakkképződés között. Egy 2004-ben az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology-ban megjelent vizsgálat szerint a vizsgálati személyek megfelelően alacsony szinten tartott koleszterinszintjük ellenére nagy számban kaptak infarktust, vagyis az alacsonyan tartott koleszterinszint nem feltétlen véd a kardiovaszkuláris eseményekkel szemben. A Journal of American Medical Association 2002-ben közölte egy igen nagy mintán, 10 355 betegen végzett nyolc éves követéses vizsgálat eredményét, mely szerint a gyógyszeres koleszterinszint-csökkentés semmivel nem csökkentette a kardiovaszkuláris kockázatot. A betegek fele koleszterinszint-csökkentőt kapott, a másik fele diétázott.

Az úgynevezett CARE vizsgáltban öt éven át 4159 beteget követtek. A betegek fele placebot kapott, a másik fele sztatint. A placebocsoporthoz képest a sztatint szedők közül 2.4%-al kevesebben kaptak infarktust, 1.2%-al kevesebben agyvérzést. Hasonló eredményt mutatott az PROSPER vizsgálat, amely a placebo csoporthoz képest 2.1%-al csökkentette az összes kardiovaszkuláris eseményt. A halálos infarktusok száma 0.9%-al csökkent. Szinte ugyanilyen eredményeket hozott a Skóciában végzett WOSCOPS vizsgálat. Az ASCOTT-LLA az infarktus és sztrók kockázatban 1.2%-os csökkenést ért el 3.3 év alatt. Ezek a statisztikák emberi nyelvre lefordítva úgy hangzanak, hogy kb. 50-100 embernek kell öt éven át sztatint szednie, hogy közülük 1 ember megússza az infarktust, míg a placebocsoportban lesz 1 infarktus.

Beszédesebbek a teljes halálozási aránnyal kalkuláló elemzések, ezekben ugyanis összegződnek a rejtett negatív mellékhatások is. A WOSCOPS vizsgálatban öt év alatt 0.9%-os, a HPS vizsgálat 1.8%-os, a 4S vizsgálat 4%-os, az ASCOTT-LLA 0%-os javulást mutatott az összhalálozásban, míg a PROSPER egészséges embereknél semmilyen preventív előnyt nem talált. Öt nagy sztatinvizsgálat metaanalízise azt mutatta ki, hogy az egészséges szívű embereknél prevencióként alkalmazva a sztatinokat, csak 0.3%-os összhalálozási előnyt lehetett elérni. A már szívbetegeknél egy másik metaanalízis 1.8%-os előnyt tudott csak az összhalálozásban kimutatni a sztatinok javára.
Miközben tehát a sztatinokat az emberiség megmentőjének próbálják beállítani, hatásuk igen csekély, szedésük viszont nem veszélytelen. A legnagyobb probléma, hogy a vizsgálatok rövid távúak, míg a szervezet enzimrendszereibe való beavatkozásnak hosszú távon van igazi kockázata.

A Sentara Health Plan vizsgálatban 66 800 nőt 35 éven át követve azt találták, hogy akik egy éven át szednek sztatint, azoknak később duplájára nőtt a mellrák kockázata. A CARE vizsgálatban a sztatint szedő nők csoportjában 12 mellrák fordult elő, míg a placebo csoportban egy. A 12 mellrákos betegből négyet arra hivatkozva negligáltak, hogy már eleve rákosak voltak, vagy a vizsgálat elején alakult ki náluk a rák, de az arány még így is nyolc az egyhez. A PROSPER vizsgálatban 25%-al több új rákos megbetegedés fordult elő a sztatint szedők körében. Más vizsgálatok enyhe emelkedést találtak a rákra való kockázatban a tartósan sztatint szedők körében. Egyre komolyabb aggodalmat kelt az is, hogy a sztatinok rontják a memóriát, a reakcióidőt, a figyelmi képességeket. Ennek hátterében az idegeket bevonó gliaszövet károsodását tételezik fel.

Természetesen, ha megkérdezi orvosát, gyógyszerészét, mindennek az ellenkezőjét hallja. Az orvoslás kibontakozó válsága részben a hitelvesztésben rejlik, hogy azok, akik igazán illetékesek lennének eligazítani minket, már maguk is dezinformáltak a gyógyszercégek reklámtevékenysége által."Eredetileg 2005-ben kezdtem el írni a koleszterin témát boncolgató oldalamat. Nagyjából a harmadánál tartottam, amikor egy ételszállító cég színes lapjában ráakadtam Szendi Gábor: Koleszterinmítosz c. cikkére. Mivel úgy gondoltam, hogy ennél jobbat és kimerítőbbet magam sem írhatnék a témában, (minden lényeges dolog benne volt, amiről írni akartam, sőt számomra is új információkat is tartalmazott) így félbehagytam és átszabtam kicsit a saját írásomat, és úgy döntöttem, hogy inkább ezt a cikket fogom népszerűsíteni egy link formájában. A cikk annyira jó, hogy mindenkinek ajánlom, aki tisztán szeretne látni koleszterin ügyben:

A jelen:  Hogyan vezeti a koleszterinbiznisz az orránál fogva a világot?

Szendi Gábor: Koleszterinmítosz
               
Szendi Gábor honlapján még rengeteg érdekes írás található. Csak azért nem linkeltem be őket közvetlenül, mert úgy csak a cikket egy részét lehet elolvasni regisztráció nélkül. Ha kíváncsi vagy a többi írására, mindössze az e-mail címedet kell megadnod.  Nyugodtan megteheted, Gábor nem küld spamet, csak tájékoztat a megjelenő könyveiről, a honlapján megjelenő új írásairól. És higgyétek el;  érdemes őket elolvasni.

Akinek pedig a cikk olvasása közben a DHEA keltette volna föl az érdeklődését, Gábor arról is írt egy jó kis cikket.

További, a koleszterinnel kapcsolatos írások:

Végső búcsú Légrády Pétertől
Történet egy igazi orvosról, aki nem szállt be a koleszterinnel rémisztgetők táborába
Dr. Légrády Péter elektronikusan is olvasható könyve a Tojás táplálkozás egészség
fontos olvasmány azoknak, akik tisztán szeretnélnek látni a kérdéskörben.

Gyilkos margarin
Részlet dr. Litsek Ákos előadásából a "szívbarát" margarinról.

Infarktus és koleszterin
Karádi István előadása (Mindentudás Egyeteme) Ez jelenleg a hivatalosan elfogadott rémverzió a koleszterinről.

És a jövő: megoldás dr. Horváth István professzortól

Horváth István orvos professzor 2003-ban szabadalmaztatta az ún. antikoleszterin antigént, mely az antikoleszterin antitestek szaporításával a "rossz" koleszterint közvetlenül felhasználhatóvá teszi a szervezet számára. A gyógymód egy sor keringési betegségre végleges választ fog adni, ha sikerül végigcsinálni a humán kísérleteket, valamint gyártót találni a vakcinára.  A meglévő érelmeszesedést is visszafordító és tartós védelmet nyújtó módszert sokan támadják, de tudjuk, hogy régen a Földet is laposnak mondták.

Cikkek a témában:
Horváth István professzor: Immunizálás az érelmeszesedés ellen
Az éltető koleszterin
Nibiru

Első változat:    2005.10.04.
Utolsó frissítés:  2009.06.17.

v.1.09  


 

Ezt az oldalt ajánlják

asztralutazas.hu
                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.